Vindpark Vänern har fått ny vind i seglen. Efter förseningarna förra året så går nu allt enligt planerna. I april reser vi det första tornet och i maj sätter vi rotorn på plats. Det betyder också att projektet kommer att hålla den ursprungliga tidplanen.

Arbetet med fundamenten är klart för halva parken och fartyget Westwind står redo att lyfta de jättelika vindkraftverken. Nu hoppas vi bara att vädret är på vår sida, säger Mats Enmark, VD, Vindkraft Vänern Kraft AB.

Så här ser tidplanen ut:
V 16 – Första vindkraftverket lyfts på plats. Presskonferens och båtresa för att uppleva det första lyftet. Pressinbjudan kommer.

V 19 – Rotorbladen sätts på plats på första vindkraftverket.

V 28 – Första vindkraftverket tas i drift.

V 40 – Samtliga tio vindkraftverk står färdiga.

V 44 – Samtliga tio vindkraftverk är igång.

Karlstads kommun, genom KBAB och Karlstads Energi äger fem av vindkraftverken i Vindpark Vänern tillsammans med Hammarö kommun. När de tas i drift kommer de att förse 20 000 hushåll med miljövänlig energi och minska koldioxidutsläppen i Norden med 90 000 ton per år.

Första insjöbaserade vindparken
Vindpark Vänern är den fösta insjöbaserade vindparken och byggs med hjälp av innovativa värmländska tekniklösningar från Dynawind i Kristinehamn och Peab i Karlstad. Energimyndigheten följer projektet med intresse eftersom det betyder mycket för den framtida vindkraftutvecklingen i Sverige.

För mer information:
Mats Enmark, VD, Vindkraft Vänern Kraft AB, tel 070-565 69 01.
Åke Pettersson Frykberg (MP), tel 070-329 51 60.