SSM har undersökt unga stockholmares tankar och åsikter om sin boendesituation. Hälften skulle kunna tänka sig att bo mindre för att få en lägre boendekostnad och därmed kunna göra mer saker på fritiden. För de sparade pengarna skulle sex av tio unga resa, medan bara en procent skulle betala tv-avgiften.

En undersökning genomförd av Novus, på uppdrag av bostadsutvecklingsbolaget SSM, visar att hälften (50%) av stockholmare mellan 20 och 32 år skulle vara beredda att bo mindre för att få en lägre boendekostnad och därmed ha råd att göra mer saker på fritiden.

Om unga stockholmare fick mer pengar över genom att bo mindre skulle de främst resa, något som 59% angav. På andra plats kom att spara/amortera mer på sitt bolån (50%), tätt följt av nöje (48%). Shopping hamnade först på en fjärde plats med 32%.

– Det är glädjande att unga stockholmare skulle välja att spara och amortera extra på sina bolån, framför mer kortsiktiga investeringar såsom shopping och bilinköp, om de fick pengar över på sitt boende. På SSM vet vi att de flesta unga gärna prioriterar sin fritid och sina intressen framför ett stort boende. Just därför fokuserar vi så hårt på att utveckla kostnads- och yteffektiva lägenheter för den här specifika målgruppen, säger Susanne Blomberg, marknadschef på SSM.

De mest ovanliga sakerna att lägga sina sparade boendepengar på är att betala tv-avgiften (1%) och att köpa månadskort på SL i syfte att kunna sluta planka. (1%).

Topplista: Det här skulle unga stockholmare lägga pengarna på om de fick en lägre boendekostnad

1. Resa (59%)
2. Spara/amortera mer på mitt bolån (50%)
3. Nöje, t.ex. äta ute, gå på klubb, café eller pub/bar (48%)
4. Shopping, t.ex. kläder, teknik och sportutrustning (32%)
5. Kultur, t.ex. bio, teater, konstutställningar (31%)
6. Fritidsaktiviteter, t.ex. gymkort, golf, skidåkning (26%)
7. Satsa på inredning av boendet (22%)
8. Äta bättre mat hemma (21%)
9. Skönhet och välbefinnande, t.ex. ansiktsbehandling, fotvård och massage (16%)
10. Renovera mitt boende (14%)
11. Arbeta mindre (12%)
12. Välgörenhet (10%)
13. Köpa bil (10%)
14. Köpa sommarställe (10%)
15. Annorlunda upplevelser, t.ex. åka luftballong, bo på ishotell, testköra Ferrari (9%)

Topplistan är baserad på unga stockholmares (20-32 år) svar på frågan ”Om du fick mer pengar över varje månad genom att bo billigare – vad av följande skulle du göra med de extra pengarna då?”. Deltagarna kunde välja obegränsat antal alternativ av totalt 24 stycken.

Om undersökningen:
Undersökningen är genomförd av Novus på uppdrag av SSM. Målgruppen är män och kvinnor 20-40 år i Stockholms län, singelhushåll och hushåll med partner/sambo (utan barn) där Novus sedan har tittat specifikt på män och kvinnor 20-32 år. Totalt genomfördes 502 intervjuer under perioden 13-23 juni 2016.


För ytterligare information, vänligen kontakta:

Susanne Blomberg
Marknadschef

Telefon: +46 (0)763 – 46 64 27
E-post: [email protected]

Mattias Roos
Verkställande direktör
Telefon: +46 (0)706 – 18 51 99
E-post: [email protected]