Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (publ) (”SBB”):s nya kulturhus Sara i Skellefteå tar förstaplatsen när brittiska The Guardian listar årets bästa arkitektur. Sara Kulturhus har utvecklats i samarbete mellan Skellefteå kommun och SBB. Huset är ritat av White arkitekter och HENT har byggt huset med trä från närområdet.

Fastighetens uthyrbara area är ca 26 000 kvm och den är 20 våningar hög. Fastigheten är klassad som miljöbyggnad Guld. Kombinerat med att den är byggd i trä anses den vara Europas mest hållbara byggnad.

”Kulturhuset är en viktig del i utvecklingen av Skellefteå och en symbol för expansion och framåtandan i hela kommunen. Sara Kulturhus bidrar till att dra uppmärksamheten till hela norra Sverige och den fantastiska utvecklingen som vi går igenom,” säger Lorents Burman, (S), kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå kommun.

Byggnaden  är ett unikt landmärke i Skellefteå och är en av världens högsta träbyggnad.

”Vi och Skellefteå kommun har jobbat tillsammans för att understödja den pågående positiva samhällsutvecklingen i regionen. Att vårt gemensamma hus får ett sånt fint omnämnande är en underbar julklapp,” kommenterar Ilija Batljan, vd och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.

För mer information om Sara Kulturhus, se www.sarakulturhus.se.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Ilija Batljan, VD och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, [email protected]