Morphic Technologies dotterbolag Cell Impact har tecknat ett samarbetsavtal med ytterligare en viktig kund inom fordonsindustrin i Kina.

Samarbetsavtalet syftar till anpassning av kundens flödesplattor för att uppnå en optimal produktionsekonomi. Flödesplattorna används i bränslecellstackar för framdrivning av fordon. Medan dagens drivlinor i fordon är uppbyggda kring en förbränningsmotor och växellåda, ersätts i detta samarbete drivlinan med en bränslecellsstack och elmotor. Denna drivlina släpper endast ut vatten vid körning och ger därmed inget bidrag till växthusgaserna.

Martin Valfridsson, VD i Cell Impact, säger i en kommentar: ”Vår unika teknik för att kostnadseffektivt massproducera högkvalitativa flödesplattor till bränsleceller i metalliska material fortsätter att attrahera tillverkare globalt, vilket detta samarbetsavtal är ett konkret exempel på. Vi tar nu fram prototyper och förserier för att verifiera produkt och produktionsteknologi”.

Morphic genom sitt dotterbolag Cell Impact avser att på kort sikt etablera sig som en global underleverantör av flödesplattor med målsättningen att 2012 ha en marknadsandel på 50 procent. Andra användningsområden för bränsleceller innefattar bärbar elektronik, så som mobilteletelefoner, bärbara datorer och kameror, samt till kraftaggregat för elförsörjning.