SBB:s helägda dotterbolag Sveafastigheter kommer att noteras inom kort.  Här ger jag min syn på varför jag kommer investera i Sveafastigheter och att jag ser detta som en god och lönsam investering.

Långsiktig potential: Sveafastigheter erbjuder en attraktiv möjlighet för långsiktigt ägande av ett bostadsbolag. Studier visar att bostäder ger högre avkastning till lägre risk än många andra tillgångar. Som verksam inom bostäder både i Sverige och internationellt under två decennier har jag från första parkett konstaterat att så är fallet. Den som vill läsa mer kan studera noteringsprospektet.

Strategisk position: Sveafastigheters position som stor fastighetsägare med egen kompetens att driva sin utvecklingsportfölj med nya bostäder ger en unik möjlighet att koncentrera och förnya sitt bestånd. Jag tror att kombinationen förvaltning och projekt ger högre avkastning för aktieägarna.

Strategisk renodling: Det finns goda möjligheter till att höja effektiviteten, genomföra projekt som höjer hyror och som tillsammans förbättrar överskottsgraden, nu när vi har en dedikerad organisation som enbart arbetar med bostäder. Vissa fastigheter i mindre attraktiva områden är en kortsiktig utmaning, men över tid kan bolagets nyckeltal förbättras när beståndet anpassas. Detta ger långsiktiga ägare som jag själv som privatsparare och SBB en möjlighet att se bolaget stärkas över tid.

Stark ledning och incitament: Styrelse och ledning visar ett starkt engagemang för att leda Sveafastigheter som ett självständigt bolag framåt. Jag har fullt förtroende för dem i deras fortsatta arbete.

Låg skuldsättning:  Även om Sveafastigheter är ett nytt bolag på börsen, har man en lägre skuldsättning än de flesta jämförbara bolag vilket möjliggör en god framtida tillväxt.

Långsiktigt perspektiv: För den som vill följa med på en långsiktig resa, är Sveafastigheter ett spännande alternativ. Sveafastigheter är förvisso ett förhållandevis nytt bolag med kort historik – det avskräcker mig inte – jag ser bortom kortsiktiga kurssvängningar och fokuserar på den långsiktiga värdeskapande potentialen.

Vi har skapat ett riktigt fint bostadsbolag som kommer vara ett kärninnehav för SBB. Jag ser Sveafastigheter som en långsiktig investering där det finns potential för god tillväxt och värdeskapande över tid.

Var och en måste naturligtvis göra en egen bedömning utifrån sina egna ekonomiska förutsättningar huruvida man ska teckna eller inte. Jag uppmanar er att göra er egen bedömning efter att ha läst prospektet på Sveafastigheters hemsida.

 

Leiv Synnes, VD SBB