Med en växande organisation ökar behoven av samordning och högre krav ställs på kommunikation och ledarskap. Det är viktigt att attrahera och behålla kompetenta medarbetare. Även lokal förankring hos de anställda är viktigt. Därför anställer bolaget ungdomar som under loven arbetar i de bostadsområden där de själva bor. Ett personligt engagemang i lokalsamhället som leder till kontinuerlig utveckling av boendemiljön och samtidigt ger goda sociala sidoeffekter.
Varje medarbetare ska få möjligheter att utifrån sin förmåga utvecklas på bästa sätt i sitt arbete och i sin personlighet för organisationens och individens framgång. SBB garanterar all personal en arbetsplats som präglas av lika möjligheter, värdighet, respekt och rättvisa, fri från diskriminering och trakasserier. Anställningsbeslut ska alltid fattas baserat på tydligt definierade kriterier och alla sökande ska behandlas och bedömas på dessa grunder utan diskriminering. Diskriminering kan omfatta, men är inte begränsad till, de diskrimineringsgrunder som skyddas av svensk lag: kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. Alla nya anställda ska ta del av SBB:s introduktionsprogram där bland annat information om karriärsutveckling och policys som uppförandekod och hållbarhetspolicy ingår.
En utbildningsplan tillämpas för att säkerställa att alla anställda håller sig uppdaterade inom sina respektive ansvarsområden. Utbildningarna inkluderar rollspecifika ämnen samt obligatoriska moment om miljö, arbetsmiljö, uppförandekod, klimatrisker samt risker i leverantörskedjan. HR-chef ansvarar för planeringen och genomförandet av utbildningsplanen.
SBB följer OECD:s riktlinjer för grundläggande sociala skyddsåtgärder, UN Guiding Principles on Business and Human Rights och ILO:s kärnkonventioner gällande rättigheter i arbetslivet arbetsmoment.