Morphic Technologies dotterbolag Cell Impact AB har idag erhållit en större testorder på flödesplattor till bränsleceller för drift av bärbara datorer från en tillverkare i USA. En positiv utvärdering öppnar för volymproduktion under räkenskapsåret 2007/08.

Cell Impact har idag fått en order på ett större antal flödesplattor till bränsleceller. Beställare är en amerikansk underleverantör till bland annat datorindustrin.

”Dagens batteridrivna laptops kan snart vara ett minne blott. Utvecklingen inom bränslecellsområdet går snabbt framåt, och extra snabbt inom just området bärbar elektronik. Vi räknar med att den breda marknadsintroduktionen av bränsleceller för konsumenter kommer först inom just datorer, kameror, mobiltelefoner och annan bärbar elektronik. Det är därför en mycket betydelsefull order, både för oss och för branschen som helhet”, säger Martin Valfridsson, VD för Cell Impact.

I ett bränslecellsystem produceras elektricitet genom att väte eller metanol på ett kontrollerat sätt sönderdelas och reagerar med syre. Obefintlig miljöpåverkan och överlägsen verkningsgrad gör potentialen i bränslecelltekniken mycket stor.

De främsta fördelarna med bränsleceller i bärbara datorer är en avsevärt längre drifttid. I motsats till dagens batterier går det även mycket snabbt att ladda urladdade bränslecellsdrivna enheter.

Plattorna kommer att levereras under försommaren för att därefter testas och utvärderas.